Jaki jest najlepszy ser do pizzy

Pizza… Ile krajów na świecie, tyle pomysłów na jej przyrządzenie. Ile domów w tych krajach, tyle przepisów na ciasto. Ilu w tych domach kucharzy, tyle pomysłów na dobór idealnych składników. Pizza może być przeróżna: mocno mięsna, wegetariańska, z owocami morza czy z ananasem. Może występować w tradycyjnej wersji z sosem pomidorowym albo jako pizza blanca, czyli z białym sosem. Jak widać, wariacji na ten temat jest nieskończenie wiele. Można śmiało powiedzieć, że jedynym stałem elementem występującym w każdym przepisie na pizzę, jest ser. A jaki ser do pizzy najlepiej wybrać? Odpowiedź wydaje się banalnie prosta: aromatyczny i niezwykle ciągnący się, który się perfekcyjnie roztapia pod wpływem wysokiej temperatury. I tyle. Albo aż tyle, bo jeżeli wybierzemy się do pierwszego lepszego hipermarketu, zobaczymy, że jeśli chodzi o sery, ich wybór jest tak duży, że można dostać zawrotów głowy. Bezdyskusyjną kwestią pozostaje również to, że ser taki powinien być jak najlepszej jakości, ponieważ źle dobrany ser może popsuć smak całego dania i przyjemność z jego jedzenia. Dlatego warto zwrócić uwagę na skład produktu, który zamierzamy zapakować do naszego koszyka, żeby nie zawierał on różnych zbędnych wypełniaczy. Na szczęście wraz ze wzrostem świadomości wśród konsumentów, producenci coraz częściej zaczynają przykładać wagę do jakości oferowanych przez siebie produktów i z roku na rok możemy wybierać wśród coraz większej liczby wartościowych towarów. Jeśli chodzi o to, jaki ser do pizzy wybrać, oczywiście klasycznym rozwiązaniem jest zdecydowanie się na ser typu mozzarella. Mozzarellę możemy w sklepach znaleźć w postaci dużych lub małych kulek w zalewie, w postaci kulek bez zalewy, a także w plastrach lub startą na wiórki. Bez wątpienia najlepszą opcją jest zakup takiego sera w formie kulki w zalewie. Zachowuje on wówczas swoją świeżość, aromat i miękkość. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby po wyjęciu mozzarelli z wody porządnie ją odcisnąć, w przeciwnym razie nadmiar płynu z sera może przedostać nam się do ciasta i pizza wyjdzie zbyt mokra. Taką kulkę mozzarelli należy następnie pokroić nożem w plastry albo zwyczajnie poszarpać palcami na mniejsze kawałki i rozłożyć równomiernie na naszym cieście. Mozzarella w kulkach jest łatwo dostępna i nie powinniśmy mieć problemu z jej kupieniem w najbliższym dyskoncie. Możemy zdecydować się także na pójście na łatwiznę i zakupienie już startej na wiórki mozzarelli. Wtedy wystarczy po otwarciu opakowania rozsypać zawartość po naszej pizzy. Ser na pizzy układamy na jej spodzie, zaraz po posmarowaniu ciasta sosem w taki sposób, aby składniki naszego dania miały szansę się w nim zatopić. Nie powinniśmy rozkładać naszego sera na wierzchu, ponieważ przykryte nim składniki złączą się ze sobą i utworzą trudną do skonsumowania powłokę, którą trudno będzie pogryźć na mniejsze kawałki. W Polsce jest to niestety bardzo częsta praktyka, również w profesjonalnych pizzeriach. Kiedy jednak przygotowujemy pizzę samodzielnie, pamiętajmy o tej jednej z podstawowych zasad jej przyrządzania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here