płatki

Kanapki, jogurty, naleśniki – to zazwyczaj znajduje się w naszym menu śniadaniowym. Choć często wydaje nam się, że ze śniadania nie „wyciśniemy” już nic więcej, to wystarczy jeden dodatek, który można wykorzystać na wiele sposobów. Mowa o płatkach śniadaniowych, które uwielbiają szczególnie dzieci. Oto, dlaczego płatki śniadaniowe mogą nam towarzyszyć na co dzień, i to nie tylko na pierwszy posiłek.

Płatki na śniadanie

Płatki śniadaniowe, jak sama ich nazwa wskazuje, najchętniej spożywamy do śniadania. Niegdyś zalewaliśmy je mlekiem, dziś równie często sięgajmy po jogurt naturalny z płatkami. Warto jednak zdecydować się na inne dodatki, które urozmaicą nasz posiłek. Dobrym wyborem będą suszone i świeże owoce, kakao, miód. Płatki śniadaniowe doskonale smakują w połączeniu z płatkami owsianymi – sprawią one, że tradycyjna, nudna owsianka nabierze niesamowitego smaku. Co więcej, płatki śniadaniowe możemy spożywać także z mlekiem roślinnym, które jest alternatywą dla wegan oraz osób uczulonych na białko mleka krowiego. Nie ma przeciwwskazań, aby płatki śniadaniowe jeść na sucho, jako słodki dodatek do wytrawnego śniadania.

Do czego możemy użyć płatków śniadaniowych?

Jak się okazuje, płatków śniadaniowych możemy użyć nie tylko do przygotowywania śniadania czy tradycyjnej zupy mlecznej. Wręcz przeciwnie – kukurydziane płatki doskonale sprawdzą się podczas przygotowywania obiadu, gdy chcemy, aby panierka do mięs była chrupiąca i pyszna. Wystarczy dodać płatki do bułki tartej czy mąki, oczywiście uprzednio trzeba je rozdrobnić. Płatki możemy także użyć do przygotowywania deserów lodowych, na bazie galaretek czy budyniu. Stanowią one nie tylko dekorację, lecz także pełnowartościowy składnik deseru. Co więcej, płatki śniadaniowe coraz częściej wykorzystuje się do przygotowywania ciast, jako kruchy spód. Wystarczy je rozdrobnić, a następnie zmieszać z masłem, aby uzyskać pożądany efekt.

Wybór smaków dla każdego

Jedni uwielbiają cynamonowe płatki śniadaniowe, inni wolą czekoladowe, a niektórzy zadowalają się smakiem tradycyjnych płatków kukurydzianych. Różne rodzaju płatków śniadaniowych możemy zakupić w sklepie internetowym, który zajmuje się sprzedażą słodyczy. Wystarczy tylko wybrać ulubiony rodzaj lub rodzaje, a następnie sfinalizować transakcję. Doskonałej jakości płatki zostaną dostarczone wprost pod drzwi naszego mieszkania w bardzo krótkim czasie. My natomiast będziemy mogli wykorzystać je na wiele sposobów w kuchni, w zależności od preferencji i potrzeb naszych kubków smakowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here