Naleśniki są jednym z najpopularniejszych dań w Polsce. Są podawane w domach, restauracjach jako danie gorące, desery lub przystawki, a także wielu barach i kawiarniach. Istnieją nawet naleśnikarnie specjalizujące się w produkcji i sprzedaży wyłącznie naleśników w dziesiątkach wersji. Niewątpliwym atutem tego dania jest przystępna cena, prostota i szybkość wykonania. Nie dziwi więc fakt, że wiele osób chciałoby dowiedzieć się jak się robi naleśniki.
Podstawowe ciasto na naleśniki składa się z mąki, jaja, mleka i wody. Stara podręcznikowa proporcja brzmi 1:1:1, co oznacza, że na litr mleka dajemy kilogram mąki i litr wody. Jeśli dobijemy jeszcze 5 jajek i 100 ml oleju – wyjdzie nam całkiem niezłe ciasto. Od tej reguły istnieją jednak wyjątki zależne od pożądanego efektu.
Naleśniki na słodko.
Smak ciasta powinien być zależny od nadzienia, z którym chcemy podawać naleśniki. Można zrobić oczywiście uniwersalne ciasto, nie słodkie i nie słone, jednak jeszcze lepszy efekt uzyskamy gdy do ciasta naleśników ze słodkim farszem dodamy cukier. Jak dużo? To zależy od efektu jaki chcemy osiągnąć. Im więcej cukru dodamy tym mocniej będą się karmelizowały. Przy zmianie proporcji możesz zatem uzyskać nie tylko inny smak, ale również odrębną barwę.
Co zrobić aby naleśniki były puszyste?
Nie zawsze jest to pożądany efekt, ponieważ puszyste naleśniki są bardziej kruche i gorzej poddają się formowaniu. Jeśli jednak zależy tobie na tym masz kilka możliwości.
1) Ubite białko – stosowane zwłaszcza przy naleśnikach zwanych biszkoptowymi. Świetnie smakują z konfiturą.
2) Żółtka utarte z cukrem – sprawdza się tylko przy słodkich wersjach. Żółtka ucieramy z cukrem, aż do uzyskania białej puszystej masy.
3) Woda gazowana – takie proste, ale jakże skuteczne. Wymieniamy wodę na gazowaną i stosujemy te same proporcje co w przepisie.
4) Proszek do pieczenia – najmniej naturalny składnik, jednak również się sprawdza.
Jak zabarwić naleśniki?
Kolorowe ciasto może być niezłym urozmaiceniem dla twojego menu lub ciekawostką dla twoich gości. Dzięki naturalnym składnikom można uzyskać niezliczoną ilość barw. O jednej, karmelowej wspomnieliśmy już przy okazji słodkiego ciasta. Inne możliwości to:
– szpinak – po zmieleniu za pomocą blendera zabarwi ciasto na zielono;
– sok z buraka – lub koncentrat buraczany, barwi na czerwono;
– atrament z kałamarnicy – zmienia barwę ciasta na czarną.
– barwniki spożywcze – pozwalają uzyskać niemal każdy kolor z palety barw.
Jaki farsz do naleśników?
Należałoby rozróżnić farsze słodkie i słone. Do słodkich zaliczamy np. owoce takie jak truskawki, jabłka, banany oraz twaróg z różnymi dodatkami. Naleśniki z nadzieniem słodkim podajemy ze słodkimi sosami i bitą śmietaną lub dowolnym kremem.
Z kolei farsze słone zależą tylko on naszej fantazji i upodobań. Wyróżniamy wersje mięsne, półmięsne i wegetariańskie. Znane są na przykład naleśniki po meksykańsku lub z ricottą i szpinakiem.
W zależności od rodzaju nadzienia naleśniki możemy zwijać w kopertę z zamkniętymi bokami, składać w trójkąt, rolować lub robić krokiety i panierować.