pyłek pszczeli

Pyłek kwiatowy zwany również pyłkiem pszczelim jest to naturalny produkt, który pozyskiwany jest z kwiatów. Jest to surowiec roślinny, który stanowi bogate źródło licznych związków odżywczych. Płytek kwiatowy przenoszony jest przez pszczoły z kwiatów do ula, ponieważ stanowi dla owadów doskonały pożywienie. Pozyskanie pyłku z hula pozwala na spożywanie pyłku pszczelego jako preparatu o własnościach prozdrowotnych. Czym dokładnie jest pyłek kwiatowy? Jakie są jego wartości odżywcze? Jak go stosować? Przekonajmy się! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/pylek-pszczeli-wartosci-odzywcze-wplyw-na-zdrowie-wskazania-do-suplementacji/ 

Pyłek kwiatowy – czym jest? 

Pyłek kwiatowy jest to nic innego, jak komórki rozrodcze, które pozwalają na zapalenie żeńskich kwiatostanów. Pyłek ten zawiera wiele związków odżywczych oraz energetycznych. Nic dziwnego, że pszczoły ochocza zbierają go z kwiatów. Pyłek przyczepia się do odnóży pszczół i w ten sposób przenoszony jest do ula. Tam zwilżane jest miodem, co ma na celu zakonserwowanie pyłu oraz ochronę przed pleśnią. 

Człowiek uzyskuje go z odnóży pszczół, co możliwe jest przez zainstalowanie specjalne poławiacze pyłku kwiatowego z odnóży. Pszczoła wychodząc do ula ociera odnóżami o system zbierający. W ten sposób pyłek w dalszej kolejności jest suszony oraz przeznaczony do spożycia dla ludzi. 

Jakie są właściwości odżywcze pyłku kwiatowego? 

Pyłek pszczeli wyróżnia się przede wszystkim dużą zawartością białka, które sięga nawet do 40%. Białko to cechuje się bogatym składem aminokwasowy. W pyłku kwiatowym znaleźć można, aż 16 aminokwasów, z czego najliczniejszymi z nich są aminokwasy takie jak: 

  • kwas glutaminowy
  • kwas asparaginowy
  • prolina
  • leucyna 
  • seryna 

Na szczególną uwagę zasługuje również wysoka zawartość aminokwasów egzogennych, które sięgają niemal 8% całkowitej ilości aminokwasów. 

Pyłek kwiatowy dostarcza poza białkiem również składników takich jak: 

  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • witaminy z grupy B
  • witamina A
  • witamina E
  • witamina D
  • składniki mineralne: magnez, fosfor, potas, wapń
  • błonnik
  • polifenole
  • fitosterole
  • fosfolipidy
  • ponad 100 enzymów 

W jaki sposób stosować pyłek pszczeli? 

Dorosłych możliwe jest zastosowanie pyłku kwiatowego każdego dnia i przyjmowanie w dawkach 20 – 40 g w celach terapeutycznych. W przypadku gdy łyżeczka zawiera 7,5 g pyłku, można stwierdzić, że jedna dawka to około 3 – 5 łyżeczek tego produktu dla dorosłych i 1 – 2 łyżeczki dladzieci. Pyłek zazwyczaj przyjmowany jest 3 razy dziennie przed jedzeniem. Czas zażywania takiego suplementu wynosi od jednego do trzech miesięcy, a proces można powtarzać 2 – 4 razy w roku. 

Zobacz też: http://englishmyway.pl/tran-czym-jest-i-kiedy-warto-go-stosowac/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here