Pączki to jeden z najbardziej lubianych przysmaków. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób podejmuje się ich samodzielnego przygotowania w domu. Jak się jednak okazuje, nie jest to takie proste zadanie. O czym należy pamiętać, aby stworzyć idealne pączki?
Najważniejsze składniki
Przede wszystkim, należy posiadać wszelkie składniki niezbędne do stworzenia pączków. Ten smakołyk przygotowywany jest z ciasta drożdżowego, które ma delikatniejszą i luźniejszą konsystencje. Ciasto na pączki przygotowuję się także z mąki pszennej (najlepiej typu 500), żółtek jajek utartych z cukrem na puszystą masę, drożdży, mleka lub wody, cukru oraz tłuszczu.
Ponadto, niektórzy decydują się na dodanie do ciasta dodatków smakowych (takich jak ekstrakt z wanilii, skórka pomarańczy i wiele innych) lub alkoholu.
Przygotowanie pączków
Po tym, jak już zdobędzie się wszelkie składniki niezbędne do powstania pączków, można zabrać się za ich tworzenie. Proces ten należy zacząć od wyrabiania ciasta, które powinno być puszyste, aby paczki mogły maksymalnie wyrosnąć. Następnie, jak już ciasto nabierze objętości, można przejść do formowania pączków, które zazwyczaj odbywa się na dwa sposoby.
Kolejnym krokiem jest nadziewanie pączków. Niektórzy decydują się na ten krok przed ich smażeniem, inni natomiast po. Pączki nadziewa się za pośrednictwem specjalnej końcówki, która ułatwi cały proces.
Jednym z ostatnich etapów jest smażenie pączków. Do tego niezbędny będzie szeroki garnek lub duża i głęboka patelnia. Aby usmażyć pączki, potrzebna będzie odpowiednia ilość tłuszczu, takiego jak smalec lub olej. Warto pamiętać, że tłuszczu powinno być tyle, aby pączki podczas smażenia nie stykały się z dnem garnka. Po tym, jak pączki się usmażą, warto je wyciągnąć z oleju i przełożyć na ręcznik papierowy, aby można było pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po tym, można przejść do dekorowania pączków np. lukrem lub cukrem pudrem.
Przeczytaj też: http://englishmyway.pl/zatrucie-pokarmowe-objawy-i-leczenie/