Różne wielkości, kształty, przeznaczenie czy zastosowane w nich ostrza – noże kuchenne występują pod wieloma postaciami. Warto nieco bliżej przyjrzeć się ich specyfice, aby codzienne przyrządzanie posiłków stało się nie tylko sprawniejsze, ale przede wszystkim dostarczało więcej przyjemności.
Z ceramicznym, a może nierdzewnym ostrzem?
Dostępne w sprzedaży noże kuchenne, takie jak https://sklep.amefa.pl/pol_m_Noze-kuchenne_noze-w-kompletach-303.html zróżnicowane są także pod względem zastosowanego do produkcji materiału. Największą popularnością cieszą się te wykonane ze stali nierdzewnej. Cenione za odporność, długą żywotność i łatwość pielęgnacji. Innym rodzajem noży są te ze stali węglowej. Choć nie nastręczą trudności w ostrzeniu, to jednak wymagają regularnych zabiegów czyszczących, albowiem wykazują podatność na rdzę i kwaśne produkty. Nie jest to jednak skomplikowane, ponieważ jedyne, czego wymagają to utrzymywania ich w suchym środowisku. Ostatni typ noży kuchennych stanowią te z ceramicznym ostrzem. Odporne na stępienie, do tego wykazujące się wyjątkową twardością, ale niestety stosunkowo kruche.
Nóż szefa kuchni
To narzędzie, które jako pierwsze powinno zagościć w kuchni. Nóż szefa kuchni jest przedmiotem uniwersalnym, charakteryzującym się mnogością zastosowań. Wyróżnia się długim, szerokim ostrzem i ma lekko zarysowany brzuszek na części tnącej. Ze względu na swoją postać, pozwala pokrojone jedzenie przełożyć z deski do garnka. Niezastąpiony do cięcia, szatkowania czy porcjowania. Ten nóż kuchenny nie sprawdzi się przy obieraniu warzyw i owoców.
Nóż do pieczywa
Wyróżnia się prostą, ząbkowaną krawędzią tnącą i długą klingą, dzięki czemu zezwala na zdecydowane cięcie. Tego typu noże kuchenne sprawdzają się przede wszystkim przy krojeniu pieczywa, które z wierzchu posiada twardą skórkę, a w środku posiada miękkie wnętrze.
Nóż rzeźniczy
Przeznaczony do wykrawania z dużych płatów mięsa małych porcji, np. na steki. Charakteryzuje się zakrzywionym ostrzem, które bez najmniejszych trudności poradzi sobie z przecięciem ścięgien, tłuszczu czy skóry.
Wielofunkcyjne noże kuchenne Santoku
Narzędziem o szczególnych właściwościach jest nóż Santoku, który stanowi połączenie noża szefa kuchni z tasakiem. To, co go charakteryzuje to bez wątpienia szerokie ostrze, mały brzuszek oraz grzbiet położony równolegle do krawędzi tnącej. Polecany do siekania, szatkowania warzyw i owoców. W rękach wprawionych kucharzy jest wielofunkcyjnym nożem pozwalającym wykonywać niemal wszystkie czynności, w których obowiązkiem jest posiadanie ostrego narzędzia.