Żeberka

Doskonale przygotowane żeberka nie tylko są pełne zachwycającego aromatu, ale również mają delikatną strukturę, która wręcz rozpływa się w ustach smakoszy. Można przygotowywać je na wiele różnorodnych sposobów, między innymi w piekarniku lub na grillu. Jak zrobić żeberka tak, by zadowoliły nawet najbardziej wybredne podniebienia?
Po pierwsze należy odpowiednio przygotować mięso. Jak sama nazwa wskazuje, żeberka składają się z kości żeber oraz mięsa, które znajduje się pomiędzy nimi. Są one połączone mnogością błon, które, mimo tego, że większość osób pomija, doceniane są przez smakoszy tego mięsnego przysmaku. Można przygotować je na wiele sposobów. Tym bardziej efektownym i przyjemnym dla oka jest przyrządzony cały pas żeberek, który w estetyczny sposób można ułożyć na talerzu tak, by stał się ozdobą stołu. Jeśli jednak zależy nam na czasie, można przygotować ich mniejsze porcje. Drobniejsze kawałki o wiele łatwiej przygotować w marynacie, zapiec i podać gościom. Najlepiej wybierać żeberka mniejszych rozmiarów, które pochodzą od młodych zwierząt. Dzięki temu mięso ma szlachetniejszy smak, którym delektować się będą ucztujący.
Podstawą przygotowania pysznych żeberek jest przygotowanie odpowiedniej marynaty, niezależnie, czy zamierzasz podać mięso pieczone w piekarniku czy też na grillu. Najbardziej klasycznym przepisem jest marynata w musztardzie i miodzie, która smakuje praktycznie każdemu. Wszystkie składniki niezbędne do przygotowania marynaty należy dokładnie wymieszać i natrzeć nimi przygotowane wcześniej żeberka. Całość należy schować do szczelnie zamkniętego pojemnika i wstawić do lodówki na noc. Im dłużej marynujemy, tym lepiej – smaki są wtedy bardziej wyraziste. Z tego względu mięso najlepiej marynować przez około dwadzieścia cztery godziny. Następnie żeberka wstaw do piekarnika – piecz je tam początkowo pod przykryciem przez pół godziny, a następnie zdejmij okrycie i piecz przez następne dwadzieścia minut. W przypadku, gdy szykujesz mięso na grillu, należy uważać, by płomień miał stosunkowo delikatną moc. Dzięki temu mięso się nie przypali i będzie smakować doskonale.
Jeśli jesteś w pośpiechu i nie masz czasu na wielogodzinne marynowanie mięsa, ale nadal zależy ci na smaku dania, warto przygotować zupę na żeberkach. Wystarczy użyć klasycznej mieszanki jarzynowej, dodać mięso i doprawić ulubionymi ziołami (polecane są tymianek i rozmaryn, ponieważ doskonale dopełniają smak żeberek), a całość skropić olejem rzepakowym. Taką bazę należy wstawi do piekarnika na kwadrans w nakryciu, które nie jest przykryte, i uruchomić funkcję grilla. Dzięki temu uzyskasz znakomity wywar, który dodaje aromatu różnorodnym zupom. Na wywarze z żeberek można przygotować doskonały kapuśniak lub grochówkę, a także wiele innych.
Inną klasyczną pozycją są żeberka w kapuście, danie, które wiele z nas zna z kuchni naszych babć. Przepis ten nie jest trudny w wykonaniu, wymaga jednak więcej czasu niż powyższe przepisy – dla efektów jednak warto zaczekać. Żeberka należy natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem i czosnkiem, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Później żeberka obsmażamy po trzy minuty z każdej strony na małej ilości oleju. Teraz czas na kiszoną kapustę – trzeba odcisnąć z niej nadmiar soku, by danie nie było zbyt wodniste. Do kapusty dodaj posiekaną drobno cebulę, startą marchewkę oraz dobrane według uznania przyprawy. Połowę kapusty wyłóż na spód naczynia żaroodpornego, na niej ułóż żeberka, które następnie również przykryj pozostałą kapustą. Całość podlej wodą i piecz, uprzednio przykrywając całość, przez około godzinę. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *