W książce kucharskiej sprawdzisz jak się smaży kanie

Wrzesień – prawdziwy raj dla grzybiarzy. Jednym z najfajniejszych sposobów spędzania niedzielnego popołudnia jest dla mnie wyprawa na grzybobranie. Uwielbiam to! Czapka na głowę, koszyk do ręki, jabłko i woda do koszyka i można wyruszać na poszukiwania kapeluszy. Jeśli boisz się, że zbierzesz trującego grzyba, to lepiej iść z kimś bardziej doświadczonym. Nie każdy wie, jak odróżnić trującego grzyba od jadalnego.

Gąbka pod kapeluszem występuje także wśród grzybów trujących. Trzeba mieć czujne oko, aby wypatrzeć dobrego grzyba. Ciągle się zastanawiam dlaczego w bajkach są grzyby muchomory – te z czerwonym kapeluszem i białymi kropkami. Trochę to jest błąd, bo małe dziecko oglądając bajkę może później w lesie uznać, że to jest dobry grzyb. Właśnie dlatego dzieci muszą chodzić po lesie z dorosłymi, najlepiej za rękę, tak aby dorosła osoba miała pełną kontrolę nad dzieckiem.

Zmorą polskich lasów i łąk są kleszcze. Te niezbyt przyjemne pajęczaki, szukają najcieńszych miejsc na naszym ciele i wbijają się, aby wypić krew. Po każdej wizycie w lesie dokładnie oglądam siebie i dzieci, i wytrzepuję ubrania. Ugryzienie przez kleszcza może skutkować boreliozą – chorobą, którą bardzo ciężko rozpoznać i wyleczyć. W celu ochrony przed kleszczami pryskam całą rodzinę specjalnymi preparatami, ubieramy czapki na głowy i zawsze ubieramy długie najlepiej jasne spodnie. Niektórzy piją też specjalne ziołowe mieszanki, jednak są one nieprzyjemne w smaku. Kleszcze nie lubią zapachu lawendowego, więc dobrze jest dodać kilkanaście kropel olejku do szuflady pralki.

Wracając do tematu samych grzybów warto dobrze się przygotować w zakresie rozpoznawania grzybów. Wątroba to organ, który ulega totalnemu zniszczeniu, gdy dostanie się do naszego organizmu trujący grzyb. Jeśli planujemy zbierać kanie, trzeba koniecznie umieć rozróżnić je od muchomora sromotnikowego. Informację o tym jak usmażyć kanie znajdziesz w książce kucharskiej. Natomiast rozpoznawania jej musisz się nauczyć na żywo – na przykładzie.

Osobiście nie zbieram kani, bo nie znam się na ich zbieraniu tak dobrze. Wolę uniknąć zatrucia grzybami – wśród grzybiarzy panuje powiedzenie, że wszystkie grzyby są jadalne – ale niektóre tylko raz.

Mówią, że grzyby nie powinny być zjadane przez małe dzieci. Są one ciężkostrawne i mając to na uwadze nie pozwalam swoim dzieciom ich jeść. Dla dorosłych są fajnym dodatkiem do mięsa czy tez gołąbków. Z grzybów zawsze przyrządzam zupę borowikową, krem – jest pyszna w smaku. Grzyby, zwłaszcza suszone kojarzą mi się z Wigilią. Przy wigilijnym stole dobrze jest zjeść zupę grzybową lub też żurek z dodatkiem prawdziwków.

W internecie i w książkach kucharskich jest dużo przepisów z użyciem grzybów. Jeśli mamy je dostępne, możemy wyczarować dania obłędne w smaku. Niektórzy lubią grzybki marynowane w oleju – jest to fajny dodatek do podania na stół na imprezie imieninowej. Obok ogórków kiszonych i marynowanej papryki mogą stać się obiektem podziwu przez Twoją najbliższa rodzinę. Każdy lubi być chwalony za kulinarne produkty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here