Szybkie przekąski na mecz

Kiedy nasz mężczyzna przygotowuje się na sportowe rozgrywki (oczywiście w charakterze widza, a nie uczestnika), warto przygotować dla niego oraz znajomych, pyszne, proste przekąski. Te domowe będą znacznie lepsze i zdrowsze od kupnych, ponieważ możemy przyrządzić je z naturalnych składników. Poza tym własne wybory to zdecydowanie bardziej ekonomiczne rozwiązanie niż sklepowe przekąski. Jak zrobić nachosy, które zasmakują wszystkim dużym i małym kibicom? Jak przyrządzić domowe chipsy i paluszki z serem? To nic trudnego, wystarczy odrobina chęci.

Oczywiście zawsze warto przy okazji spotkań towarzyskich przemycić odrobinę zdrowych przekąsek. Możemy zaserwować pokrojone warzywa z różnymi dipami, czy świeże koreczki z serem i pyszną wędliną. Takie zimne przystawki na pewno zadowolą podniebienia domowników i gości. Jednak dla bardziej wymagających smakoszy trzeba się nieco bardziej wysilić. Oto kilka przepisów na smaczne i zdrowe domowe przekąski.

Kruchutkie paluchy
Paluszki przygotujemy bez problemu z gotowego francuskiego ciasta mrożonego i kilku dodatków smakowych. Płaty ciasta trzeba lekko rozwałkować na blacie podsypanym mąka. Następnie smarujemy ciasto roztopionym masłem i posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Teraz czas na dodatki, które nadadzą paluchom charakterystycznego aromatu. Może to być np. starty ser, sezam, mak, czarnuszka, wędzona papryka, posiekane orzeszki czy prażona cebulka. Wybór jest duży- zawsze warto przygotować kilka wersji smakowych, a każdy znajdzie coś dla siebie. Teraz już tylko kroimy płaty ciasta w pasy i skręcamy je jak spiralki. W zależności od grubości ciasta paluchy pieką się od 15 do 20 minut w temperaturze ok. 170 stop.

Domowe chipsy
Domowe chipsy to nic trudnego. Można je przygotować tradycyjnie, z ziemniaków, lub z innych warzyw np. selera, marchewki, buraka, pietruszki czy pasternaku. Warzywa trzeba po prostu pokroić na cieniutkie plasterki i ułożyć na blaszce. Plasterki doprawiamy wedle własnych upodobań i pieczemy długo w dość niskiej temperaturze, aby porządnie wyschły. Takie chipsy z piekarnika są zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze od kupnych.

Aromatyczne nachosy
Nachosy to świetny pomysł na chrupiącą przegryzkę. Szczególnie jeśli zaserwujemy je z dodatkiem smacznego sosu np. serowego lub pomidorową salsą. Najprostszy przepis to nachosy z tortilli. Gotowe placki tortilli smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem, papryką mieloną i odrobina startego, żółtego sera. Oczywiście dodatki można dowolnie modyfikować, aby stworzyć własną, autorską wersję przekąski. Teraz tortille kroimy na niewielkie trójkąciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. A następnie zapiekamy ok. 20 min. Same nachosy są dość suche, więc bez dipu się nie obejdzie. Najprostszy będzie ten serowy. Potrzebujemy ok 200 ml kremówki oraz ulubiony, starty ser. Śmietankę podgrzewamy i dodajemy do niej ser. Gotujemy chwilkę, aż ser się rozpuści i sos nabierze kremowej, jednolitej konsystencji. Teraz wystarczy go lekko doprawić o gotowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here